Keton.no sin enkle faste-guide!


 

Våre regler:

Det finnes mange forskjellige måter å faste på; tørrfaste, vannfaste, væskefaste(du får lov til å drikke kaffe + te).

Vi velger en vannfaste bare for å være helt sikre på at vi får best utnytte av fasten (det er nemlig litt usikker hvorvidt kaffe og te kan ha en påvirkning som ting som autofagi og ketose under faste).

Det vil si at du kan drikke vann (varmt og kaldt), farris (uten smak) og vann med salt (himalaya- eller havsalt).

Vi spiser siste måltid 18.00 på torsdag og faster frem til Lørdag morgen.

Hva skjer når du faster?

3-4 timer etter ditt siste måltid: Tarmen er nå tom for mat, og kroppen begynner å benytte seg av kroppens lagrede energi; sukker of fett.

Etter 16t: Kroppen din er nå 100% tom for sukker, og begynner å omdanne fettsyrer til ketoner for å forsyne bla. hjernen din med et alternativ drivstoff enn sukker. Jepp, du er da i full ketose!

Etter 24t: Autofagi begynner å kicke inn; kroppen sin selvrensingssystem. Cellene dine begynner å spise de delene av seg selv som er slitte/gamle og erstatte dem med nye friske deler. Dette er det som gjør fasting om til en magisk medisin; kroppen får mulighet til å drive med litt husrengjøring.

 

Tips til din faste:

 

Uka før du faster:

Spis mindre karbohydrater og heller mer fett en uke før fastingen. Høy fett/Lav karbo kosthold er knall! Dette vil gjøre fasteopplevelsen betraktelig enklere. Få gjerne i deg litt MCT-olje hver dag. MCT-olje blir raskt omdannet til ketoner av leveren din, og gjør det enklere å komme seg inn i ketose. C8-MCT’en vi har er definitivt den mest potente MCT-oljen du får tak i her i landet.

Dagen du faster:

Start gjerne dagen med et glass vann med 1/2 ts himalaya-/havsalt. Ettersom sukker trekker til seg vann, og du tømmer kroppen for sukker når du går i ketose, tømmer du kroppen for en del vann også. Med det vannet vil det også flyte med en del elektrolytter og mineraler. Disse er viktige for å holde kroppen hydrert, og det kan derfor være viktig i den perioden at man får i seg litt ekstra salt, ettersom det inneholder disse nødvendige elektrolyttene.

Hvis du skulle få vondt i hodet, føle deg slapp, sulten, kvalm eller liknende er det et par ting du kan prøve. Enten ta et glass vann m/salt eller et glass med naturell farris, eller prøv å gå deg en tur.

Sulten er ofte knyttet til vaner og triggere, mer enn det er faktisk kroppen som sier ifra at den trenger mat. Den beste måten å få hodet sitt fra tankene på å spise er å holde seg opptatt.

Eksempler på fine aktiviteter å gjøre under faste:

  • Administrativt arbeid(regnskap, regninger, ting man ofte kan utsette fordi de er kjedelige)
  • Husarbeid; rengjøring, rydding osv.
  • Lese bok
  • Strikke
  • Gå tur
  • Ringe en venn
  • Lage mat (Jeg pleier f.eks å fermentere masse greier!)
  • Starte den urtehagen du har utsatt altfor lenge

Eller hva enn som klarer å holde deg okkupert med noe, slik at du det ikke blir en kamp å stå i mot lysten på å spise noe. Du vil raskt forstå at dette ikke er noe problem, og etterhvert noe som gir deg en mental klarhet og god følelse. Jeg jobber definitivt på mitt mest effektive når jeg faster.

Et annet fint tips; ikke gjør en altfor stor greie ut av det. Dette er noe kroppen vår har utviklet seg til å gjøre fra tid til annen, bare prøv å ikke tenk for mye på det.

Når du skal bryte fastenBryt fasten med noe lett. Tarmen din kommer til å være veldig sensitiv, så det er viktig å ikke gi den for mye til å starte med og samtidig gi den noe den enkelt klarer å fordøye.

Min anbefaling er å starte med et glass varmt vann med salt(og ceylon kanel hvis du har) eller en kopp med kraft 30 min før du spiser.

Når du så spiser anbefaler jeg en liten porsjon med animalsk føde som f.eks 2-3 egg med litt smør. Det er lett å falle i fellen av å lage seg et massivt måltid for å feire at du ikke har spist på 36 timer, men det kan fort resultere i at tarmen tømmer seg like etter(diaré). Hold deg i skinnet, og start med noe lite. Du kan så vente en times tid og heller spise mer hvis du ønsker det.

God faste! :D