Hva er Keto?


Hva er Keto?
Keto eller «Ketose» er en tilstand kroppen din befinner seg i når den ikke har mer sukker å bruke til å brenne energi. Da forsyner den seg med fett fra kroppen din, og omdanner det til noe som kalles for «ketoner». Disse ketonene er et alternativt drivstoff kroppen din kan bruke i stedet for sukker. Dette fungerer som et "superdrivstoff" for kroppen og kommer med mange fordeler som:

  • Effektivt vekttap
  • Økt energi
  • Stabil sult
  • Bedre søvn og humør
  • Økt mental kapasitet

Keto er mer enn bare en «trend» diett. Det er en måte å spise på som faktisk tilpasser seg hvordan vi mennesker har utviklet oss over millioner av år.

 

Keto og evolusjon
Hvis du ser for deg menneske for 50 000 år siden, langt før jordbruksrevolusjonen. En tid hvor vi var jegere og sankere, og måtte ta det vi fant fra naturen. Mest sannsynlig så gikk vi lange perioder uten å finne noe som helst. Vi har faktisk overlevd en istid, og jeg kan love deg at det ikke var så mange frukter og bær å finne på den tiden.

Dette løste kroppen vår med en genial mekanisme;

  • Ved å lagre overflødig energi når mat var tilgjengelig i form av fett
  • Brenne fra den lagrede energien når mat ikke er tilgjengelig.

Dette er kjent som «fasting». Når du faster i 16 timer vil du komme i ketose.

Hvordan kommer jeg i ketose?
Du kan komme i ketose på et par måter. Du kan faste din vei til ketose, trene din vei til ketose eller spise din vei til ketose ved hjelp av en «keto-diett». Dette kan for mange være en utfordrende overgang som kan ta alt fra 2-6 uker før man kommer ordentlig i ketose.

Den gode nyheten er at det finnes en fjerde måte. Det er her vi kommer inn. "Real Ketones" er et keton-supplement som fungerer som en snarvei til ketose. Når du tar Real Ketones vil kroppen din brenne ketoner i løpet av en halvtimes tid.

Dette er en fin måte å vende kroppen sin til å produsere sine egne ketoner og du slipper å gå gjennom "keto-influensa" som mange kan oppleve når de prøver å komme i ketose.

De er også perfekte å ha i skapet hvis man ønsker å ha et litt løsere kosthold, men ønsker å være i ketose av og til.

Hvis du ønsker en mer grundig gjennomføring, kan du lese dette innlegget om keto-dietten.


Hvem passer KETO for?

Overvektige
Keto er en veldig effektiv vektnedgangsstrategi ettersom kroppen benytter seg av sitt eget kroppsfett som energi.

Insulinresistente
Overvekt er også ofte forbundet med insulinresistens, men du kan også være insulinresistent uten å være overvektig.

Når du er insulinresistent responderer ikke cellene i kroppen din så godt til insulin, som kan by på store problemer.

Insulinresistens er forbundet med metabolsk syndrom, høyt blodtrykk, dårlig kolesterolprofil, ulike krefttyper og diabetes type 2.

Når du er i ketose bruker nesten ikke kroppen din insulin, og dette gir den en mulighet til å restaurere sin insulinsensitivitet.

Diabetes type 2
Hvis du har fått diagnosen diabetes type 2 vil du ha stor nytte av KETO, ettersom du har store problemer med blodsukker-regulering(r r).

Ved å minimere karbohydratinntaket vil blodsukkeret normaliseres, og insulin-sensitivitet vil øke samtidig som du går ned i vekt.

Sukkeravhengige og “overspisere”
Hvis du hele tiden føler at du må “fylle på tanken” med raske karbohydrater, og du spiser matvarer som føles utenfor din kontroll kan KETO gagne deg.

KETO vil gi deg en stabil energi, og du vil ikke oppleve de ekstreme blodsukker-svingningene som ofte kan tåke til dømmekraften din.

Deg som ikke lykkes med lavkarbo
Hvis du hadde en periode hvor du testet lavkarbo, men ikke følte du fikk de resultatene du forventet, eller du har kjent de positive fordelene ved lavkarbo, men du klarer ikke å kvitte deg med de siste kiloene; kan Keto være verktøyet å bruke som et siste tak.

På et typisk “lavkarbo-kosthold” er det tillat å spise opp til 50g karbohydrater hver dag.

Dette gir kroppen din nok sukker til å ikke trenge å gå i ketose.

Personlig merker jeg en mye større forskjell når jeg er i ketose, både på fokus, kroppsro, sulten og humøret.

Du som bare ønsker å ta helsa til neste nivå!
Selv om du ikke har et behov for å gå ned i vekt, er fortsatt Keto et ekstremt nyttig verktøy.

Om det er for den økte mentale kapasiteten, det stabile blodsukkeret eller bare roen fra alle tankene om junkfood og søtsaker er Keto verdt å teste ut.

Personlig går jeg inn og ut av det, og bruker det som et verktøy i perioder hvor jeg må være ekstra skjerpet.